Milloin Suomi voitti Neuvostoliiton jääkiekossa?

Tasan 30 vuotta sitten, 17. joulukuuta 1986, Suomi voitti Moskovan legendaarisessa Izvestija-turnauksessa Neuvostoliiton 3-2. Se oli ensimmäinen kerta 1980-luvulla, kun Suomi pystyi siihen – ja historian toinen kerta.

Miksi Mainilan laukaukset?

Mainilan laukaukset olivat Neuvostoliiton lavastama tekosyy, jolla suurvalta perusteli hyökkäystään Suomeen. – Suurvalta ottaa sen minkä haluaa, joko pehmeämmin tai vähemmän pehmeämmin.

Miksi Neuvostoliitto halusi Porkkalan?

Alunperinhän Neuvostoliitto perusteli Porkkalan tukikohdan tarpeellisuutta nimenomaan Leningradin turvallisuudella. Kun Viron puolella Naissaaressa, vastapäätä Porkkalaa, oli toinen tukikohta, voitiin Suomenlahden meriliikenne sulkea kahden sotilastukikohdan avulla.

Milloin Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin?

Vuonna 1979 Neuvostoliitto hyökkäsi levottomuuksien ravistelemaan Afganistaniin. Miehitys ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti. Kymmenen vuoden sisällissodan jälkeen kommunisteja vastaan taistelleet ääri-islamistit ottivat vallan.

Milloin Neuvostoliitto miehitti Tšekkoslovakian?

Elokuussa 1968 Neuvostoliitto miehitti Tšekkoslovakian.

Miksi Neuvostoliitto ampui Mainilan laukaukset?

Mainilan laukaukset olivat Neuvostoliiton lavastama tekosyy, jolla suurvalta perusteli hyökkäystään Suomeen. – Suurvalta ottaa sen minkä haluaa, joko pehmeämmin tai vähemmän pehmeämmin.

Mistä Nato on lyhenne?

Nato tulee sanoista North Atlantic Treaty Organization eli Pohjois-Atlantin sopimusjärjestö.

Minkä alueen Suomi vuokrasi Neuvostoliitolle 1944?

Välirauhansopimuksessa syksyllä 1944 Neuvostoliitto oli ilmoittanut vuokraavansa noin 1 000 neliökilometrin alueen Porkkalanniemen vaiheilta sotilastukikohdaksi 50 vuodeksi. Jos hän mielisi nähdä kotinsa 1994, pitäisi elää 108-vuotiaaksi. Ei vaikuttanut kovin todennäköiseltä.

Milloin Neuvostoliitto hyökkäsi Tsekkoslovakiaan?

Elokuussa 1968 Neuvostoliitto miehitti Tšekkoslovakian. Uudistukset lopetettiin, ja kovan linjan kommunistit palasivat johtoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.